Nowa odsłona Jelitowej Flory Bakteryjnej

Nowa jakość probiotyków Solgar

Probiotyki wymagają szczególnej ochrony i dbałości o jakość. Solgar przedstawia więc nową linię produktów w oparciu o specjalną technologię produkcji.

Jelitowa Flora Bakteryjna to pierwszy z linii produktów probiotycznych Solgar, który pojawił się na rynku w nowej odsłonie. Nasz preparat prezentuje sobą najnowsze osiągnięcia w dziedzinie technologii i produkcji suplementów.

W jego skład wchodzą 2 szczepy bakterii probiotycznych, starannie hodowane i przygotowywane przez światowego eksperta w tej dziedzinie – firmę Chr. Hansen: L. acidophilus, LA-5® B. lactis, BB-12®

 

Liofilizacja wyselekcjonowanych szczepów bakterii

Podczas procesu produkcji, polegającego na liofilizacji szczepów bakterii (dzięki czemu można je przechowywać poza lodówką) do ich ochrony oraz przedłużenia stabilności stosuje się specjalne krioprotektanty.

 

Probiotyki pod szczególnym nadzorem

Nowością są specjalnie zaprojektowane plastikowe fiolki, zawierające zintegrowany środek osuszający w ściankach naczynia, tworzący rękaw otaczający cały produkt. Takie rozwiązanie eliminuje potrzebę umieszczania w środku opakowania saszetki ze środkiem pochłaniającym wilgoć.

 

Opakowanie pochłania wilgoć

Dzięki zastosowanej technologii, również wilgoć, która dostaje się do opakowania podczas otwierania produktu, jest pochłaniania na bieżąco przez środek osuszający umieszczony równomiernie przy ściance pojemnika.

 

 

Zalety nowego opakowania probiotyków:

  • Opakowanie łatwe do otwarcia i zamknięcia. Opakowanie niewielkich rozmiarów, można zawsze mieć ze sobą.
  • To specjalnie zaprojektowane opakowanie nadaje się do recyklingu.
  • Szczelne opakowanie zapewnia innowacyjną ochronę naszych produktów probiotycznych, w celu zapewnienia stabilności oraz wydłużenia okresu przydatności do spożycia.

Probiotyki w specjalnym zakładzie produkcyjnym

Cały proces wytwarzania suplementów diety firmy Solgar, zawierających bakterie probiotyczne, przebiega teraz w dedykowanym zakładzie, od etapu pozyskania surowca do etapu końcowego pakowania, co umożliwia ściślejszą kontrolę wilgoci, ciepła i światła, które to mogą wpływać na stabilność naszych badanych klinicznie szczepów probiotycznych.

 

Dlaczego jakość probiotyków jest ważna?

Bakterie probiotyczne to szczególny rodzaj suplementu diety. Wymagają niezwykłej dbałości już podczas samego procesu produkcji. Opatentowane szczepy muszą być rozmnażane w odpowiednich warunkach i pod ścisłą kontrolą.

Tylko w ten sposób można zagwarantować ich zgodność z wzorcem (matrycą). Aby nasz organizm mógł wykorzystać probiotyki, powinny być one żywe. Oznacza to, że proces przechowywania również jest szczególny.

 

Jak przechowywać probiotyki?

Część producentów zaleca trzymanie suplementów w lodówce i można robić to przez określony, stosunkowo krótki, czas. Solgar postawił na proces liofilizacji, czyli głębokiego mrożenia i odprowadzania wody z komórek. Dzięki temu nasze probiotyki nie muszą być przechowywane w lodówce. Należy je jednak chronić przed wysoką temperaturą, słońcem i wilgocią. To pod wpływem wody odzyskują one swoje właściwości i mogą zacząć funkcjonować w układzie pokarmowym.

Nowy proces produkcji i specjalnie opracowane opakowania pozwalają nam dbać o to z czego słyniemy na całym świecie: Złotego Standardu Jakości.

Nowa Jelitowa Flora Bakteryjna to mniejsze, przyjazne dla konsumenta wegetariańskie kapsułki!