Nakarm swoje kości

2019-06-21

Kości często traktujemy jako coś stałego, fundament naszego ciała. To jednak złożona, żywa struktura, która choć nas wspiera potrzebuje także wsparcia – choćby przy posiłku. Jak odżywiać swoje kości, by były zdrowe i mocne?

Wszystkie kości w organizmie przypominają trochę swoją struktura wierzowce. Składają się z ze ściany zewnętrznej i mocnej wewnętrznej siatki, która sprawia że są elastyczne i trudno łamliwe, a przy tym bardzo wytrzymałe na obciążenia. Ta wewnętrzna siatka zbudowana jest z kolagenu, soli wapnia i innych minerałów. Struktura naszego szkieletu jest więc dynamiczna. W ciągu 7-10 lat (u osób dorosłych) ich skład ulega wymianie. Ten proces zwalnia jednak wraz z upływem lat. Po 30-35 roku życia rozpoczyna się powolne osłabianie kości. Zmniejsza się gęstość wewnętrznej siatki – przestrzenie wewnątrz niej stają się większe a kości robią się kruche i bardziej łamliwe.

Oprócz hormonów i innych procesów w naszym organizmie, na stan kości niebagatelny wpływ ma także aktywność fizyczna i dieta. Prawie każdy słyszał o znaczeniu wapnia dla zdrowego szkieletu, zębów. Wapnia! A to tylko jeden z wielu ważnych składników.

Dieta dla kości

Co zatem powinno znaleźć się w Twojej diecie, by na dłużej zachować mocne kości? Poniżej przedstawiamy listę niezbędnych składników i ich naturalnych źródeł:
Wapń: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, zielone warzywa liściaste, soja, nasiona sezamu, konserwy rybne (razem z miękkimi ośćmi) i produkty mleczne

  • Magnez: zielone warzywa liściaste, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, ziarna zbóż i produktów mlecznych.
  • Witamina C: jagody, papryka, czarne porzeczki, owoce kiwi, zielone warzywa liściaste, ziemniaki i owoce cytrusowe.
  • Cynk: nasiona dyni, ryby, jaja, groch i fasola.
  • Miedź: orzechy brazylijskie, wątroba, skorupiaki, drożdże piekarskie i wodę mineralną.
  • Witamina D: tłuste ryby, jaja, awokado, ekspozycja na światło słoneczne.
  • Bor: kapusta, mniszek lekarski, zielone warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe, groch, fasola, lucerna.
  • Kwas foliowy: ciemnozielone warzywa liściaste.
  • Witamina K: zielone warzywa liściaste, kapusta, lucerna i produkty fermentacji soi (np. miso, tempeh).
  • Mangan: orzechy, produkty zbożowe z pełnego przemiału, otręby pszenne, ryżowe,fasola, groch, czekolada, kapusta.

 

Autor tekstu: Oskar Berezowski

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.