Witamina D3 1000 IU do ssania
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 69.99 zł.
Na stanie
2019-06-21
Kości często traktujemy jako coś stałego, fundament naszego ciała. To jednak złożona, żywa struktura, która choć nas wspiera potrzebuje także wsparcia – choćby przy posiłku. Jak odżywiać swoje kości, by były zdrowe i mocne?
Wszystkie kości w organizmie przypominają trochę swoją struktura wierzowce. Składają się z ze ściany zewnętrznej i mocnej wewnętrznej siatki, która sprawia że są elastyczne i trudno łamliwe, a przy tym bardzo wytrzymałe na obciążenia. Ta wewnętrzna siatka zbudowana jest z kolagenu, soli wapnia i innych minerałów. Struktura naszego szkieletu jest więc dynamiczna. W ciągu 7-10 lat (u osób dorosłych) ich skład ulega wymianie. Ten proces zwalnia jednak wraz z upływem lat. Po 30-35 roku życia rozpoczyna się powolne osłabianie kości. Zmniejsza się gęstość wewnętrznej siatki – przestrzenie wewnątrz niej stają się większe a kości robią się kruche i bardziej łamliwe.
Oprócz hormonów i innych procesów w naszym organizmie, na stan kości niebagatelny wpływ ma także aktywność fizyczna i dieta. Prawie każdy słyszał o znaczeniu wapnia dla zdrowego szkieletu, zębów. Wapnia! A to tylko jeden z wielu ważnych składników.
Co zatem powinno znaleźć się w Twojej diecie, by na dłużej zachować mocne kości? Poniżej przedstawiamy listę niezbędnych składników i ich naturalnych źródeł:
Wapń: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, zielone warzywa liściaste, soja, nasiona sezamu, konserwy rybne (razem z miękkimi ośćmi) i produkty mleczne
Autor tekstu: Oskar Berezowski
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 69.99 zł.
Na stanie
Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.
Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.