Magia zielonej kawy, czyli dlaczego Svetol®?

3,5 min

2019-06-21

Zielona kawa ma udokumentowane naukowo właściwości odchudzające. Jednak sukces tkwi w szczegółach. Takim szczegółem jest na przykład Svetol® – naturalny ekstrakt doskonale przebadany, o udowodnionej skuteczności.

Kawę można kochać, znienawidzić, można się w niej zapomnieć, otwiera nasze zmęczone oczy, budzi sny, drażni zmysły. Kawa stała się tak ważna dla współczesnego człowieka, że trudno sobie wyobrazić świat bez kawy: jej zapachu, smaku, przypływu energii gdy rozlewa się ciepłym potokiem po żyłach. To ciekawe, że koncentrujemy się na jej pobudzających, smakowych, aromatycznych właściwościach. Dziś postanowiliśmy jednak dokonać obrazoburczego demontażu tego co kawa daje naszym zmysłom. Mało tego! Obedrzemy ją nawet z kofeiny! Wydobędziemy z niej to, co ma w sobie magicznego, choć bez finezyjnego smaku, zapachu.

Zielona kawa odchudza

Każdy z nas wielokrotnie słyszał, że kawa może odchudzać. Te właściwości przypisuje się pobudzającemu działaniu kofeiny, zachęcie do działania, aktywności. Wielu naukowców postanowiło jednak szukać głębiej i znaleźć „magiczny” składnik, który może rzeczywiście stać za jej działaniem ułatwiającym odchudzanie. I znaleźli. Cała wina spadła na kwasy chlorogenowe, polifenole występujące między innymi w kawie. To je wzięto pod lupę i uzyskano obiecujące wyniki. Szybko powstał pomysł, by zachwalać odchudzające właściwości kawy. Tyle, że ilość stosowanych kwasów chlorogenowych (CGA) w badaniach odpowiadałaby w rzeczywistości konsumpcji około litra kawy dziennie, w zależności od rodzaju kawy. Nie wyglądało to zachęcająco. O pomoc zwrócono się więc do ekspertów od obróbki kawy. Okazało się, że cenne polifenole obficie występują w owocach, ale już w naparze jest ich stanowczo mniej. Jak to możliwe?

Aromat w komnacie mnicha

Tu, na chwilę, wrócimy do aromatu i smaku. Otóż napar uwodzi nasze zmysły, bo ziarna wydobyte z owoców są prażone. Za tym procesem stoją romantyczne legendy. Jedna z nich opowiada o etiopskim pasterzu Kaldi, który zauważył, że wypasane przez niego kozy są wyjątkowo rozbrykane. Myśl ta nie dawała mu spokoju i postanowił znaleźć źródło tego przypływu energii. Odkrył, że jego zwierzaki skubią czerwone owoce z nieznanego mu krzewu. Zwrócił się zatem do mnicha o imieniu Chadely, który wziął owoce w dłonie, rozgniótł je i rzucił do ognia. Po chwili klasztorną komnatę otoczyła uwodzicielska woń świeżo palonej kawy. Tę opowieść przytaczamy nieprzypadkowo, gdyż aby zrozumieć czym różni się skład zielonej i palonej kawy, należy wrócić do korzeni procesu wydobywania z ziaren aromatu i smaku.
Dwie najpopularniejsze odmiany kawy to robusta i arabica. Różnią się one koncentracją kwasów chlorogenowych. Wyższa zawartość tych polifenoli notowana jest w robuście. Robusta ma także zazwyczaj większą ilość kofeiny i bardziej wyrazisty smak.

Podstępne palenie kawy

Tradycyjna metoda prażenia trwa od 15 do 23 minut. Ziarna są stopniowo podgrzewane i w temperaturze około 100°C stają się żółtawe i tracą dużą część wody przez odparowanie. W temperaturze ok. 150°C jasnobrązowe ziarna zaczynają wydzielać aromat. Gdy prażenie osiąga 200°C kolor zaczyna przypominać mahoń, przy 230°C czernieją. W ten sposób eksperci od palenia kawy mogą zmieniać jej kolor, smak. Po około 10 minutach (200°C) z kwasów prekursorowych wydzielane są pierwsze aromaty. Po 10 minutach z ziaren odparowywana jest większość wody. Podczas prażenia cukry i taniny i kwasy chlorogenowe są częściowo niszczone. Ta obróbka jest ważna, gdy mówimy o smaku kawy. Jak jednak widać wpływa niekorzystnie na różne substancje zawarte w ziarnach. Dlatego właśnie naukowcy zajmujący się pozyskiwaniem kwasów chlorogenowych z kawy uznali, że najlepiej przetwarzać świeże ziarno – zielone.

Jak powstaje Svetol®?

Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie ziarna premium (coffea canephora robusta) zebrane w Afryce.

Ziarna nie są prażone ponieważ proces ten niszczy ważne bioaktywne składniki. Prażenie daje kawie pyszny smak i aromat, może jednak zmniejszyć niektóre korzyści zdrowotne.

Ziarna są poddawane procesowi dekofeinizacji. Skuteczność Svetolu® nie pochodzi więc z kofeiny.

Unikalny proces ekstrakcji ma na celu zachowanie właściwości rośliny i skoncentrowanie aktywnych składników, które są pełne korzyści zdrowotnych.

 Każda partia Svetol® jest testowana w celu zapewnienia bezpieczeństwa, jakości i konsystencji składnika.

Svetol® dobrze absorbowany u ludzi

W tym procesie ważne jest także to, by koncentrować całą zawartość ziaren, nie tylko jednego składnika. Jeśli nie stosuje się wysokiej temperatury do odparowania wody, to jak powstaje wyciąg? Proces taki opatentowali badacze z firmy Naturex, która produkuje Svetol®. Ziarna poddają ekstrakcji hydroalkoholowej. Dzięki temu koncentracja waha się między stosunkiem 8:1 a 6:1. Producent udokumentował, że dzięki jego metodzie zawartość kwasów chlorogenowych jest wysoka. W badaniu z 2008 roku opublikowanym w Journal of Nutrition stwierdzono, że Svetol® zawiera aż 9 głównych i 14 drugorzędowych związków CGA. 2 kapsułki (400 mg) spożywane w dniu testu zawierały 170 mg kwasów chlorogenowych. 71,2% stanowił kwas kawoilochinowy (5-CQA, 4-CQA i 3-CQA miały udział odpowiednio w 26,6, 21,6 i 23%). Resztę stanowiły kwasy feruloylochiniczny (FQA) i dikawoilochinowy (diCQA).
Brzmi skomplikowanie? To prawda. Do tych liczb można się zupełnie nie przywiązywać, a pokazują one jedynie, że ekstrakt zawiera kompleks naturalnych związków działających w sposób synergistyczny. Badanie to jest ważne także z innego powodu. Naukowcy sprawdzali, czy Svetol® jest dobrze przyswajany przez człowieka.

„To badanie pokazuje, że główne związki CGA obecne w zielonej kawie są silnie absorbowane i metabolizowane u ludzi” – napisali badacze. Okazało się, że w osoczu oznaczono także inne związki zielonej kawy: kwas kawowy, ferulowy, izoferulowy i kwasy p-kumarowe.

Jak odchudza zielona kawa

Gdy już wiemy, czym jest wyciąg z zielonej kawy, to czas odpowiedzieć sobie na pytanie, czy ma on osławione działanie odchudzające i jak to się dzieje. Badania in vitro wykazały, że kwasy chlorogenowe – szczególnie kwas 5-kawoilochinowy występujący w zielonej kawie – hamują glukozo-6-fosfatazę (G-6-Paza), która bierze udział w regulacji poziomu glukozy we krwi.
Może to oznaczać, że glukoza jest pobierana z tkanki tłuszczowej, stymulując utratę wagi. Problem pojawiał się wtedy, gdy zastanawiano się nad naturalnymi źródłami i bezpieczeństwem stosowania. Ilość CGA w badaniach wskazywała, że należałoby wypić duże ilości tradycyjnej kawy. Jak już wcześniej wyjaśniliśmy, większe stężenie znajduje się w zielonych ziarnach, ale tam nadal znajduje się kofeina. Aby więc uniknąć efektów ubocznych związanych z dużymi ilościami tego pobudzającego składnika Svetol® jest dekofeinizowany. Nie oznacza to całkowitej eliminacji kofeiny, ale ograniczenie jej do 1% w składzie produktu.

4 kilogramy mniej

Działanie odchudzające Svetolu® zostało potwierdzone w badaniu klinicznym przeprowadzonym przez Dellaliberę, Lemaire i Lafay. Wzięlo w nim udział 50 uczestników w wieku od 19 do 75 lat z BMI większym niż 25. Trzydziestu pacjentów otrzymywało kapsułkę 200 mg Svetol® dwa razy dziennie, podczas gdy inni otrzymywali placebo.
Po 60 dniach zaobserwowano średnie zmniejszenie masy ciała o 5,7 procent (średnia redukcja o 4 kg), w porównaniu do jedynie 2,9 procent w grupie placebo.

Svetol® działa jak spalacz tłuszczu

“Ze względu na specyficzny mechanizm działania, Svetol® działa jak spalacz tłuszczu. Doszliśmy do wniosku, że aktywne cząsteczki Svetolu® mogą zmniejszać wchłanianie glukozy przez jelita i hamować glukozo-6-fosfatazę. Dzięki hamowaniu G-6-Pazy organizm musi czerpać energię z innego źródła: spalać tkankę tłuszczową”- stwierdziła po publikacji swojej pracy dr Sophie Lafay.

Mechanizmy te częściowo potwierdza także badanie opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry. Wynika z niego, że Svetol® znacząco hamował hydrolizę Glc-6-Pazy w niezmienionych mikrosomach wątroby. Stwierdzono, że kwasy chlorogenowe były głównymi związkami pośredniczącymi w tej aktywności. To hamowanie przez Svetol®, zdaniem naukowców, przyczynia się do jego działania przeciwcukrzycowego i działania obniżającego poziom glukozy poprzez zmniejszenie wątrobowej produkcji glukozy.

Zielona kawa w walce z tłuszczem

Zielona kawa może być więc skutecznym wsparciem w walce ze zbędnymi pokładami tkanki tłuszczowej.
Warto jednak pamiętać, że aby efekt ten był długotrwały, zdrowy i dający satysfakcję, należy połączyć
suplementację zieloną kawą z dietą i aktywnością fizyczną. Warto też pamiętać o synergistycznym działaniu innych składników: pieprzu kajeńskiego, który przyczynia się do zmniejszenia masy ciała, l- metioniny, zielonej herbaty, która wspomaga spalanie tłuszczu, choliny, która przyczynia się do prawidłowego metabolizmu tłuszczów i prawidłowej pracy wątroby, inozytolu, owoców czarnego pieprzu, które wspierają wątrobę i chromu, który wspiera prawidłowy metabolizm makroskładników odżywczych i przyczynia się do prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Składniki te, które razem z zieloną kawą, tworzą mieszankę składników odżywczych i roślinnych o właściwościach termogenicznych mogących okazać się pomocą przy dążeniu do redukcji wagi.


Informacje praktyczne

Dawkowanie

Według producenta, zalecana dzienna dawka Svetolu® wynosi 400 mg.

Jak długo

400 mg Svetol® należy stosować codziennie przez 2 miesiące, aby uzyskać najlepsze wyniki (dane producenta). Aby uzyskać maksymalne korzyści, można uzupełnić Svetol® 2 do 3 razy w roku.

Zoptymalizuj wyniki

Aby poprawić efektywność odchudzania, zaleca się przestrzeganie zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych.


Autor tekstu: Oskar Berezowski

Chlorogenic acids from green coffee extract are highly bioavailable in humans.

Roles of Chlorogenic Acid on Regulating Glucose and Lipids Metabolism: A Review

Effects of a decaffeinated green coffee extract on body weight control by regulation of glucose metabolism. Alvin Ibarra, Marc Roller, Jacques Dikansky

Svetol®, green coffee extract, induces weight loss and increases the lean to fat mass ratio in volunteers with overweight problem. Dellalibera, Lemaire, Lafay. Phytotherapie. 2006

What is Svetol®?

Contribution of chlorogenic acids to the inhibition of human hepatic glucose-6-phosphatase activity in vitro by Svetol, a standardized decaffeinated green coffee extract. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2010

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.