Witamina D3 1000 IU do ssania
Na stanie
2019-06-21
Oleje z ryb, na przykład łososia alaskańskiego, mogą wpływać nie tylko na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, ale i na redukcję poczucia niepokoju. Tak przynajmniej wynika z badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Ohio.
Zespół naukowców z Ohio State University opublikował w czasopiśmie Brain Behavior and Immunity prace ilustrującą ponad trzy dekady badań nad związakmi między stresem psychologicznym i odpornością organizmu.
Omega – 3 wielolinienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) od dawna były znane naukowcom, którzy analizowali ich rolę w zmniejszaniu poziomu cytokin. Cytokiny to z kolei substancje odpowiedzialne za rozwój lub zmniejszenie stanu zapalnego. Odgrywają także rolę w rozwoju depresji. Pod wpływem stresu w organizmie pojawia się więcej cytokin. Badacze w Ohio postanowili więc sprawdzić, czy kwasy omega-3 mogą łagodzić ten proces.
Eksperymentowi poddano 68 studentów medycyny, którzy zostali losowo przydzieleni do sześciu różnych grup. Połowa z nich otrzymała suplementy omega-3 , a drugiej połowie podano placebo. Badania psychologiczne wyraźnie wskazywały na ważną zmianę o osób przyjmujących tłuszcze. Wykazywali oni 20-procentowa redukcję lęku w porównaniu do grupy otrzymującej placebo. W badaniach krwi odkrytu redukcję cytokin prozapalnych.
Stan zapalny jest naturalną odpowiedź immunologiczną , która pomaga organizmowi walczyć z chorobą, ale również może odgrywać rolę w rozwoju wielu chorób, od zapalenia stawów do chorób serca czy nowotworów. Chociaż badania wykazały pozytywny wpływ suplementów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 na redukcję niepokoju i stanów zapalnych to naukowcy z Ohio zaznaczają, że potrzebują więcej czasu i badań, by móc dokładnie określić potencjał medyczny suplementów z kwasami tłuszczowymi w tym konkretnym przypadku.
– Ludzie powinni jednak po prostu rozważyć zwiększenie dziennej dawki omega -3 w swojej diecie – tłumaczy Ron Glaser, profesor wirusologii molekularnej, immunologii i genetyki oraz dyrektor Instytutu Behavioral Medicine Research.
Inne niezależne badania wskazują, że doskonałym źródłem kwasów z grupy omega są tłuste ryby, takie jak choćby łososie alaskańskie. Ważne jest, by pochodziły one z naturalnych łowisk i czystych wód, w których ryby mogą się właściwie odżywiać i móc wędrować setki kilometrów na tarło. Zdrowe, ruchliwe ryby mają odpowiednią zawartość tkanki tłuszczowej, w której znajdują się nie tylko pełne spektrum kwasów omega ale i silne przeciwutleniacze, które także wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i poziom stresu psychicznego.
Autor tekstu: Oskar Berezowski
Na stanie
Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.
Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.