Len na obniżenie cholesterolu

2019-06-21

Nasiona lnu mogą zmienić oblicze walki z jedną z najpoważniejszych plag współczesnych czasów – wysokim poziomem cholesterolu. Do takiego wniosku doszli badacze z Uniwersytetu Stanowego Iowa (ISU). Ich zdaniem już nawet trzy łyżki siemienia lnianego dziennie mogą zastąpić część leków podawanych ludziom zmagającym się z niewłaściwym poziomem złego cholesterolu.

Połowa młodych ludzi w Polsce ma podwyższony poziom cholesterolu, co w przyszłości grozi chorobą wieńcową, zawałami serca i udarami – do takich wniosków doszli naukowcy analizujący wyniki badań przeprowadzonych w ramach projektu Biobank. Wrocławskie Centrum Badań EIT+ wwraz z Uniwersytetem Medycznym we Wrocławiu przeprowadziło u 2,5 tysiąca osób badania przesiewowe. Na ich podstawiezostał określony profil lipidowy (cholesterol, trójglicerydy, cholesterol HDL i cholesterol LDL). Gdy podsumowano wyniki badań przeprowadzonych w grupie 20-35 lat okazało się, że większość ma podwyższony poziom zarówno cholesterolu całkowitego, jak i tzw. złego cholesterolu. Osoby te są zagrożone chorobą wieńcową, zawałami serca i udarami już w najbliższych 10-15 latach. Polska nie jest odosobnionym krajem zagrożonym chorobami, które są następstwem złej diety i nieodpowiedniego poziomu cholesterolu. Według Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, około 17 procent Amerykanów cierpi z powodu wysokiego poziomu tłuszczów, które mogą zatkać tętnice i przyczyniać się do chorób serca. Rocznie leczeni osób cierpiących z powodu złego poziomu cholesterolu wydaje się miliardy dolarów na całym świecie. Tym ciekawsze są więc wyniki badań naukowców z Iowa, którzy sięgnęli po tani i powszechny składnik diety – siemię lniane.

Więcej siemienia mniej LDL

Eksperci zainteresowali się pewną substancją ukryta w nasionach lnu: lignanami. Profesor Suzanne Hendrich nadzorowaa ekperyment przeprowadzony na 90 osób, u których zdiagnozowano wysoki poziom cholesterolu. Wyniki wykazały, że spożywanie co najmniej 150 miligramów nasion lnu dziennie (ok. 3 łyżki) wpłynęło na obniżenie poziom cholesterolu u mężczyzn (choć nie u kobiet) o prawie 10 procent w ciągu trzech miesięcy (12 tygodni). Hendrich dodała, że podawanie lnu nie wywołało żadnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Inne badania, przeprowadzone w Toronto przez Stephena Cunnane wskazywały na wpływ siemienia lnianego na obniżenie złej frakcji (LDL) u kobiet, które otrzymywały 50 gram nasion dziennie.

Len powstrzyma plagę?

Okazuje się więc, że plagę naszych czasów może powstrzymać lub choćby spowolnić jej przemarsz przez świat zwykły len. To składnik, który naprawdę łatwo wprowadzić do diety pod różnymi postaciami, proszku, nasion, oleju. W przypadku oleju ważne są jednak wysokie standardy produkcji, tak by podczas jego tłoczenia do produktu nie miało dostępu powietrze i światło. To gwarantuje odpowiednią zawartość kwasów tłuszczowych i jego trwałość.

Autor tekstu: Oskar Berezowski
 

Flaxseed lowers high cholesterol in men, study suggests. Iowa State University. (2010).

Wysoki poziom cholesterolu – skąd się bierze?. dr inż. J. Myszkowska-Ryciak. Polskie Towarzystwo Dietetyki

Badanie: podwyższony poziom cholesterolu u młodych ludzi

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.