To trzeci z kolej najliczniej występujący aminokwas we krwi i mózgu. Jest ona neuroprzekaźnikiem inhibitorowym i działa jako prekursor aminokwasu GABA (Gamma Amino Butyric Acid – kwas gamma-aminomasłowy).
Wywiera istotny wpływ na ból, stres, odczucie niepokoju i depresje oraz choroby wywołane przez stres.
Glutamina pomaga organizmowi pozbyć się zbędnego amoniaku – produktu ubocznego rozkładu białek.
Wspomaga także rozwój mięśni w przypadku, gdy choroba powoduje wyniszczenie mięśni, do czego dochodzi czasami po wysokiej gorączce, długotrwałym stresie.
Zapewnia mózgowi istotne źródła paliwa w przypadku niskiego poziomu cukru we krwi.
Glutamina jest najważniejszym składnikiem odżywczym przewodu jelitowego. W czasie choroby organizm wykorzystuje glutaminę do naprawy tkanki w nerkach, jelitach i wątrobie. Glutamina także wspiera rozwój trzustki.
Obecnie częściej mamy do czynienia z syndromem „nieszczelnych jelit” ze względu na stosowanie leków przeciwzapalnych. To powoduje, że jelita stają sie bardziej przepuszczalne, co pozwala przeniknąć do obiegu substancjom i pokarmom, które w normalnych warunkach są blokowane. Mogą powstawać alergie pokarmowe, które powodują przykre doznania somatyczne i ból. Natomiast glutamina pomaga jelitom zagoić się i zmniejsza ich przepuszczalność.
Glutamina pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Pomaga oczyścić organizm ze zbędnych substancji przez nerki i wątrobę.
Osoby mające w perspektywie operację chirurgiczną powinny przyjmować glutaminę przed i po operacji.

Możliwe zastosowania l-glutaminy:

  • sprawność umysłowa,
  • poprawa pamięci,
  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • zespół nieszczelnych jelit,
  • odżywianie osób uprawiających sport,
  • alkoholizm,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • wrzodziejące zapalenie jelit i choroba Leśniowskiego-Crohna

Środek pobudzający funkcje umysłowe

L-glutamina pokonuje barierę krew-mózg, gdzie jest przekształcana do kwasu glutaminowego będącego głównym źródłem paliwa dla mózgu.

Poprawa stanu jelit

Glutamina jest ważnym składnikiem tkanki łącznej układu jelitowego. Wykazano, że suplementacja zapobiega a nawet odwraca nadmierną przenikalność jelit (zespół nieszczelnych jelit).

Naprawa i budowa mięśni

Glutamina jest najliczniejszym aminokwasem w mięśniach szkieletowych ludzi. Przeciążenie mięśni na przykład podczas intensywnych ćwiczeń skutkuje wzrostem zapotrzebowania na tę substancję odżywczą.

 

Wzmocnienie układu odpornościowego

Najważniejszą funkcja glutaminy jest wzmacnianie układu odpornościowego. Wspiera powstawanie wybranych białych krwinek, które wzmacniają system obronny organizmu. Pomaga innym komórkom układu immunologicznego w niszczeniu bakterii, gojeniu ran oraz utrzymaniu i wspomaganiu glutationu jako ważnego przeciwutleniacza.

Głód alkoholowy

W badaniach klinicznych stwierdzono, że wskutek wpływu suplementacji glutaminą na chemię mózgu znacznie zmniejsza się głód alkoholowy.

Środek przeciwwrzodowy

Glutamina jako główny składnik wyściółki układu trawiennego przyspiesza tempo gojenia się wrzodów trawiennych.

Suplementacja

Najskuteczniej można uzupełnić glutaminę przyjmując ją w formie naturalnej (literka „L-„ przed nazwą) i w postaci wolnej. Oznacza to, że będzie ona najlepiej wchłaniać się do organizmu bez konieczności trawienia. 
Typowe dawki to: 500-1000 mg dziennie na czczo.

 

 

Piśmiennictwo:

  1. Brand K, et al., Biochem J, 221:471-475, 1984
  2. Giacobini E and Guitierrez M, del C. In: Glutamine, Glutamate, and GABA ine the Central Nervours System, 571-580.
  3. Varnier M, et al, Am J Physiol 269, 1995, pp E309-315