Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy jest kwasem tłuszczowym nasyconym, 8 węglowym – kwas oktanowy. Występuje w tłuszczach roślinnych, oleju kokosowym, oleju palmowym oraz w tłuszczach zwierzęcych np. tłuszczu zapasowym kóz i owiec, w tłuszczu mlekowym królików, kóz i kozic (z łaciny capro – koza). Nadaje specyficzny zapach serom, podobnie jak inne kwasy nasycone.

Zastosowanie

  • Kandydoza – przerost drożdży
  • Infekcja Candida Albicans
  • Głód na słodycze (łaknienie cukru)
  • Kontrola apetytu
  • Profilaktyka chorób bakteryjnych przewodu pokarmowego
  1. Działanie przeciwdrożdzakowe 
    Badania nad kwasem kaprylowym wykazały, że łącząc się z błonami komórek drożdżaków, powoduje ich rozerwanie i śmierć. Badania wykazują na znaczne zmniejszenie koloni drożdżaków w jelitach przy systematycznym stosowaniu kwasu kaprylowego. W jednym z badań stwierdzono, że kwas kaprylowy zmniejsza ślady drożdżaków (Candida albicans) w posiewach kału o 30-90%, po zaledwie 16 dniach suplementacji. Kwas Kaprylowy jest zazwyczaj bardzo szybko wchłaniany z jelit do krwioobiegu i w celu pożądanego działania przeciwdrożdżakowego musi być łączony z minerałami, aby zapewnić wolniejsze tempo uwalniania w przewodzie pokarmowym. W kandydozie kwas kaprylowy należy wprowadzać stopniowo, aby zapobiec pogorszeniu się symptomów lub je ograniczyć, ponieważ opisane drożdżaki wydzielają toksyczne substancje.
  2. Układ Pokarmowy 
    Kwas kaprylowy połączony z wapniem, cynkiem, magnezem, potasem działa w przewodzie pokarmowym dodatkowo przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Pobudza regenerację nabłonka jelita grubego i poprawia funkcje absorbcyjne jelit. Przyspiesza gojenie owrzodzeń jelita cienkiego i grubego. Zapobiega zmianom zapalnym w ścianie jelit. Ma zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
  3. Łaknienie cukru / kontrola apetytu 
    Według niektórych źródeł kwas kaprylowy jest bardzo pomocny w ograniczeniu „łaknienia cukru” pojawiającego się w kandydozie. Z obserwacji prowadzonych na zwierzętach wynika, że podanie kwasu kaprylowego do paszy ograniczyło spożycie pokarmu przez zwierzęta. Kwas kaprylowy obecny we krwi daje sygnał, na który wrażliwy jest ośrodek sytości w mózgu.
  4. Działanie bakteriostatyczne 
    Kwas kaprylowy działa na komórki bakteryjne dzięki właściwością lipofilnym (skłonności do rozpuszczania się w tłuszczu). Wykazano, że działa silniej hamująco na Shigella (pałeczki czerwonki) niż kwas propionowy i octowy. Zażywanie kwasu kaprylowego może zapobiegać chorobom bakteryjnym przewodu pokarmowego. Badania na University of Connecticut w 2005 roku wykazały, że wrażliwość na kwas kaprylowy prezentowały bakterie: Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus uberis, Streptococcus aureus, mniej wrażliwa była Escherichia coli.

Słowo o kandydozie (przerost drożdży Candida Albicans)

Przyczyny

Kandydoza przewlekła jest klasycznym przykładem choroby „wieloczynnikowej”, czego dowodem jest poniższa lista. Z tego względu skuteczne leczenie polega na skorygowaniu czynników, które predysponują daną osobę do przerostu Candida albicans i obejmuje nie tylko zniszczenie tych organizmów za pomocą syntetycznych lub naturalnych środków przeciwgrzybiczych.

Czynniki predysponujące do przerostu drożdżaków

  • dieta
  • długotrwałe stosowanie antybiotyków.
  • leki (zwłaszcza antybiotyki)
  • niedobór składników odżywczych
  • osłabienie funkcji wątroby
  • osłabienie odporności
  • stany chorobowe
  • zmiana flory jelitowej
  • zmniejszenie wydzielania soków trawiennych

Profil osoby z kandydozą przewlekłą:

Objawy ogólne: przewlekłe zmęczenie, brak energii, ogólne złe samopoczucie, spadek libido.
Objawy ze strony układu żołądkowo-jelitowego:pleśniawki, wzdęcia i wiatry, skurcze jelit, swędzenie odbytnicy, zmiana czynności jelit.
Dolegliwości ze strony układu moczowo-płciowego:infekcje pochwy, częste infekcje pęcherza.
Dolegliwości ze strony układu hormonalnego: głównie dolegliwości związane z menstruacją.
Dolegliwości ze strony układu nerwowego: depresja, drażliwość, niezdolność do koncentracji.
Dolegliwości ze strony układu immunologicznego:alergie, nadwrażliwość na substancje chemiczne, spadek odporności.
Historia chorób: przewlekłe infekcje drożdżakowe pochwy, długofalowe stosowanie antybiotyków w infekcjach i trądziku, stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych i hormonów steroidowych.
Schorzenia towarzyszące: zespół napięcia przedmiesiączkowego, nadwrażliwość na pokarmy, substancje chemiczne i inne alergeny, zaburzenia gospodarki hormonalnej, egzema, łuszczyca, zespół jelita drażliwego.
Inne: łaknienie produktów bogatych w węglowodany lub drożdże.

Suplementacja

Preparaty z kwasem kaprylowym należy nabywać w Aptekach. Produkt musi zawierać kwas kaprylowy zmaksymalizowany, tak aby jedna tabletka zawierała już skuteczną porcję ok. 350 mg. Niezmierne ważne jest to aby był on związany z minerałami, co wydłuży jego efektywne działanie w przewodzie pokarmowym. Farmaceuta doradzi w wyborze właściwego preparatu. Na stabilność i aktywność tego składnika wpływają warunki przechowywania. Szklane ciemne opakowanie zagwarantuje stabilność i pełną potencję preparatu przez cały czas zażywania (optimum 30-50 dni).

Piśmiennictwo:

  1. Erasmus, Udo. “Fats that heal, Fats that Kill”. Alive Books, BC, Canada. 1993:30.
  2. Neuhauser I. & Gustus E., Arch Intern Med 93, 1954, pp 53-60
  3. Huppert,M et al., J Bacteriology, 5, 1953.
  4. Tsukahara T, Japan Journal of Microbiology, Vol 5, No 4, 1961.