Kwas kaprylowy
Kwas kaprylowy jest kwasem tłuszczowym nasyconym, 8 węglowym – kwas oktanowy. Występuje w tłuszczach roślinnych, oleju kokosowym, oleju palmowym oraz w tłuszczach zwierzęcych np. tłuszczu zapasowym kóz i owiec, w tłuszczu mlekowym królików, kóz i kozic (z łaciny capro – koza). Nadaje specyficzny zapach serom, podobnie jak inne kwasy nasycone.
Zastosowanie
- Kandydoza – przerost drożdży
- Infekcja Candida Albicans
- Głód na słodycze (łaknienie cukru)
- Kontrola apetytu
- Profilaktyka chorób bakteryjnych przewodu pokarmowego
- Działanie przeciwdrożdzakowe
Badania nad kwasem kaprylowym wykazały, że łącząc się z błonami komórek drożdżaków, powoduje ich rozerwanie i śmierć. Badania wykazują na znaczne zmniejszenie koloni drożdżaków w jelitach przy systematycznym stosowaniu kwasu kaprylowego. W jednym z badań stwierdzono, że kwas kaprylowy zmniejsza ślady drożdżaków (Candida albicans) w posiewach kału o 30-90%, po zaledwie 16 dniach suplementacji. Kwas Kaprylowy jest zazwyczaj bardzo szybko wchłaniany z jelit do krwioobiegu i w celu pożądanego działania przeciwdrożdżakowego musi być łączony z minerałami, aby zapewnić wolniejsze tempo uwalniania w przewodzie pokarmowym. W kandydozie kwas kaprylowy należy wprowadzać stopniowo, aby zapobiec pogorszeniu się symptomów lub je ograniczyć, ponieważ opisane drożdżaki wydzielają toksyczne substancje. - Układ Pokarmowy
Kwas kaprylowy połączony z wapniem, cynkiem, magnezem, potasem działa w przewodzie pokarmowym dodatkowo przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Pobudza regenerację nabłonka jelita grubego i poprawia funkcje absorbcyjne jelit. Przyspiesza gojenie owrzodzeń jelita cienkiego i grubego. Zapobiega zmianom zapalnym w ścianie jelit. Ma zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. - Łaknienie cukru / kontrola apetytu
Według niektórych źródeł kwas kaprylowy jest bardzo pomocny w ograniczeniu „łaknienia cukru” pojawiającego się w kandydozie. Z obserwacji prowadzonych na zwierzętach wynika, że podanie kwasu kaprylowego do paszy ograniczyło spożycie pokarmu przez zwierzęta. Kwas kaprylowy obecny we krwi daje sygnał, na który wrażliwy jest ośrodek sytości w mózgu. - Działanie bakteriostatyczne
Kwas kaprylowy działa na komórki bakteryjne dzięki właściwością lipofilnym (skłonności do rozpuszczania się w tłuszczu). Wykazano, że działa silniej hamująco na Shigella (pałeczki czerwonki) niż kwas propionowy i octowy. Zażywanie kwasu kaprylowego może zapobiegać chorobom bakteryjnym przewodu pokarmowego. Badania na University of Connecticut w 2005 roku wykazały, że wrażliwość na kwas kaprylowy prezentowały bakterie: Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus uberis, Streptococcus aureus, mniej wrażliwa była Escherichia coli.
Słowo o kandydozie (przerost drożdży Candida Albicans)
Przyczyny
Kandydoza przewlekła jest klasycznym przykładem choroby „wieloczynnikowej”, czego dowodem jest poniższa lista. Z tego względu skuteczne leczenie polega na skorygowaniu czynników, które predysponują daną osobę do przerostu Candida albicans i obejmuje nie tylko zniszczenie tych organizmów za pomocą syntetycznych lub naturalnych środków przeciwgrzybiczych.
Czynniki predysponujące do przerostu drożdżaków
- dieta
- długotrwałe stosowanie antybiotyków.
- leki (zwłaszcza antybiotyki)
- niedobór składników odżywczych
- osłabienie funkcji wątroby
- osłabienie odporności
- stany chorobowe
- zmiana flory jelitowej
- zmniejszenie wydzielania soków trawiennych
Profil osoby z kandydozą przewlekłą:
Objawy ogólne: przewlekłe zmęczenie, brak energii, ogólne złe samopoczucie, spadek libido.
Objawy ze strony układu żołądkowo-jelitowego:pleśniawki, wzdęcia i wiatry, skurcze jelit, swędzenie odbytnicy, zmiana czynności jelit.
Dolegliwości ze strony układu moczowo-płciowego:infekcje pochwy, częste infekcje pęcherza.
Dolegliwości ze strony układu hormonalnego: głównie dolegliwości związane z menstruacją.
Dolegliwości ze strony układu nerwowego: depresja, drażliwość, niezdolność do koncentracji.
Dolegliwości ze strony układu immunologicznego:alergie, nadwrażliwość na substancje chemiczne, spadek odporności.
Historia chorób: przewlekłe infekcje drożdżakowe pochwy, długofalowe stosowanie antybiotyków w infekcjach i trądziku, stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych i hormonów steroidowych.
Schorzenia towarzyszące: zespół napięcia przedmiesiączkowego, nadwrażliwość na pokarmy, substancje chemiczne i inne alergeny, zaburzenia gospodarki hormonalnej, egzema, łuszczyca, zespół jelita drażliwego.
Inne: łaknienie produktów bogatych w węglowodany lub drożdże.
Suplementacja
Preparaty z kwasem kaprylowym należy nabywać w Aptekach. Produkt musi zawierać kwas kaprylowy zmaksymalizowany, tak aby jedna tabletka zawierała już skuteczną porcję ok. 350 mg. Niezmierne ważne jest to aby był on związany z minerałami, co wydłuży jego efektywne działanie w przewodzie pokarmowym. Farmaceuta doradzi w wyborze właściwego preparatu. Na stabilność i aktywność tego składnika wpływają warunki przechowywania. Szklane ciemne opakowanie zagwarantuje stabilność i pełną potencję preparatu przez cały czas zażywania (optimum 30-50 dni).
Piśmiennictwo:
- Erasmus, Udo. “Fats that heal, Fats that Kill”. Alive Books, BC, Canada. 1993:30.
- Neuhauser I. & Gustus E., Arch Intern Med 93, 1954, pp 53-60
- Huppert,M et al., J Bacteriology, 5, 1953.
- Tsukahara T, Japan Journal of Microbiology, Vol 5, No 4, 1961.