Głóg wpływa na poziom tlenku azotu

2019-06-21

Suplementy z buraka i głogu mogą wspomóc aktywność enzymu związanego z poprawą zdrowia serca. Tak twierdzą naukowcy badający te dwa składniki w Teksasie.

Połączenie buraka i owocu głogu to może być ciekawy eksperyment kulinarny. Badacze z University of Texas oraz Neogenis Laboratories wzięli je jednak pod lupę nie w kuchni, lecz w laboratorium chemiczny. Ich uwagę zwrócił między innymi fakt, że wpływają na poziom tlenku azotu (NO) w organizmie.

Tlenek azotu na pomoc

Tlenek azotu to silny środek wpływający na rozszerzanie lub rozluźnianie naczyń krwionośnych. Dzięki temu można regulować ciśnienie krwi i poprawić stan zdrowia serca. We współczesnej medycynie badania nad NO stały się głośne, gdy odkryto także jego wpływ na regulację sprawności seksualnej u mężczyzn. Najpopularniejsze leki na potencję stymulują właśnie poziom tlenku azotu w naczyniach krwionośnych narządów płciowych mężczyzn.

„Opracowanie odpowiedniego połączenia produktów naturalnych i roślinnych wybranych pod kątem aktywności NO daje obiecujące efekty w jego regulacji] u pacjentów z ryzykiem chorób układu krwionośnego, w przypadku ich stosowania w charakterze suplementów diety” – piszą badacze Nutrition Research.

Skuteczne połączenie

Burak zwrócił uwage badaczy ze względu na wysoką zawartość azotanu. Z kolei owoce głogu cechują się wysoką aktywnością enzymu, który przetwarza azotan na tlenek azotu. Razem tworzą więc bardzo skuteczne połączenie.

W badaniu wzięło dział 30 osób o średniej wieku 56 lat wykazujących przynajmniej trzy czynniki zagrożenia chorobami układu krwionośnego, w tym historię chorób serca w rodzinie, palenie tytoniu, podwyższone ciśnienie krwi (nadciśnienie), otyłość, lub wysoki poziom lipidów we krwi (hiperlipidemię).

Poprawa dzięki burakom i głogowi

Uczestnicy przyjmowali preparat z buraka i głogu lub placebo przez 30 dni. Pod koniec badania Dr Bryan i jego współpracownicy wykryli, iż poziomy azotanu i azotynu we krwi wzrosły w grupie zażywającej mieszankę buraka i głogu w porównaniu do osób, którym podawano placebo, a wzrost ten wskazywał na zwiększenie dostępności NO w organizmie.

Ponadto, 72 procent osób w grupie otrzymującej suplement ziołowy wykazało statystycznie istotne zmniejszenie poziomu triacylogliceroli we krwi w porównaniu z ich poziomem na początku badania.

Według naukowców dowodzi to na istotną rolę składników głogu i buraka w regulacji procesów, które chronią nasz układ krążenia. Jest to tym istotniejsze, że obie rośliny są łatwo dostępne, a preparaty na ich bazie mają pochodzenie naturalne.

 

All-natural nitrite and nitrate containing dietary supplement promotes nitric oxide production and reduces triglycerides in humans. Nutrition Research Volume 31, Issue 4. J. Zand, F. Lanza, H.K. Garg, N.S. Bryan

 

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.