Ester-C®: czy witaminę C można poprawić?

3 min

2021-11-23

Witamina C to zawsze jest ta sama substancja: kwas l-askorbinowy. Naukowcy wpadli na pomysł jak ją “poprawić”. Stworzyli Ester-C®, który utrzymuje się dłużej w naszym układzie odpornościowym i jest delikatniejszy dla żołądka.

Czy witamina C może być różnej jakości? Wokół tego pytania urosło bardzo wiele mitów. Przez pewien czas zalewani byliśmy informacjami o lewoskrętnej i prawoskrętnej witaminie C. Miało to nas trochę przestraszyć i spowodować wybór określonego producenta, który namawiał do zakupu lewoskrętnej. Szybko okazało się, że ów producent wprowadzał ludzi w błąd. W rzeczywistości istnieje tylko prawoskrętna, a „L” w nazwie wcale nie wiąże się ze skrętnością! W końcu interweniować musieli eksperci i urzędu zajmujące się bezpieczeństwem żywności.

Z czym łączyć witaminę C?

Ten wstęp był niezbędny, żeby wyjaśnić iż tak naprawdę mówiąc o witaminie C liczy się… znajomość chemii, bo kwas l-askorbinowy to dobrze znana substancja chemiczna, którą można pozyskiwać ze źródeł naturalnych, ale i bezpiecznie wytwarzać w laboratorium, bo zawsze będzie miała taką samą budowę, a nasz organizm będzie ją przekształcał w ten sam sposób. Czy zatem jej naturalne pochodzenie ma znaczenie? Owszem! Ma niebagatelne znaczenie. W naturze witamina C nie występuje z reguły samodzielnie. Towarzyszą jej też inne substancje, flawonoidy, witaminy oraz minerały. Naturalnym źródłem jest na przykład czarny bez, który może zawierać także witaminę A, B6, foliany, cynk.

Babcine sposoby na odporność

Teraz na chwilę wróćmy do jednej z właściwości witaminy C: pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zgodnie z babcinymi radami napar z czarnego bzu też miał nas “stawiać na nogi” i “poprawiać odporność”. Gdybyśmy popatrzyli tylko na samą zawartość składników, to witamina A, B6, kwas foliowy oraz cynk także mają udowodniony wpływ na odporność.

W przypadku odporności lepiej mieć pewność.

Tyle teoria. W praktyce, to ile w roślinie jest witamin i minerałów zależy od bardzo wielu czynników, na przykład: pory zbiorów, pogody w danym roku, gleby. Jeśli więc myślimy o odporności dobrze jest traktować to kompleksowo. Witamina C powinna występować w otoczeniu roślin (np. czarnego bzu), ale żeby mieć pewność szerokiego oddziaływania na organizm dobrze jest także mieć pewność, że wzbogacimy ją także o inne witaminy i minerały.

Poprawianie natury, czyli Ester-C®

Zaczęliśmy jednak od tego, że aby lepiej zrozumieć fenomen witaminy C, do głosu muszą dojść chemicy. Ci bowiem orzekli, że choć kwas l-askorbinowy zawsze będzie taki sam, to już na jego otoczenie możemy mieć wpływ i jeszcze trochę poprawić naturę. Połączyli więc kwas l-askorbinowy z wapniem i dodali do tego metabolity (produkty przemian, które zachodzą naturalnie w organizmie). Ten związek nazwali Ester-C®.

Łagodniejsza dla żołądka

Oczywiście nie chodziło o samą zabawę w laboratorium (a przynajmniej nie tylko, bo przecież i chemicy muszą mieć coś od życia), ale o uzyskanie konkretnego efektu ważnego dla człowieka. Część osób obawia się przyjmowania witaminy C, bo odczuwa po niej dyskomfort w przewodzie pokarmowym. Badacze zastanawiali się więc, czy można to jakoś zmienić. Wiedzieli przecież, że dodanie wapnia (buforowanie wapniem kwasu l-askorbinowego) wpływa na jego odczyn (pH). Ester-C® posiada więc neutralne pH, czyli jest niekwasowy. Jest to forma, która w badaniu była lepiej tolerowana i powodowała znacznie mniej działań niepożądanych wśród osób wrażliwych na kwaśne pokarmy, niż forma samego kwasu l-askorbinowego.[1]

24 godzinna ochrona

Skoro witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, to czy można jej jeszcze jakoś pomóc? Okazuje się, że tak. Potwierdziły to badania z wykorzystaniem 1000 mg witaminy C w formie kwasu l-askorbinowego, 1000 mg witaminy C jako Ester-C® oraz placebo. Pod lupę wzięto leukocyty, czyli komórki układu immunologicznego. Po zastosowaniu Ester-C® znacząco zwiększyło się stężenie witaminy C w leukocytach krwi, w porównaniu z kwasem askorbinowym, które utrzymywało się na tym samym poziomie w ciągu 24-godzinnego badania.[2] Tym samym Ester-C® utrzymuje się w leukocytach dłużej niż kwas askorbinowy.

Kompleksowe wsparcie odporności

Okazuje się więc, że dostarczanie naszemu organizmowi różnych składników wpływa na jego zdolność do tworzenia efektywnej bariery immunologicznej. Takie kompleksowe podejście do odporności widać w suplemencie diety Ester-C® Plus Immune Complex. Po pierwsze jest to kompozycja witamin i minerałów (witaminy A, C, D, B6, B12, kwas foliowy oraz cynk) wspierających odporność. Ponadto formuła została uzupełniona m.in. o surowce roślinne znane z oddziaływania na układ odpornościowy: bez czarny[3,4], jeżówka purpurowa[5] i traganek błoniasty[6]. Kapsułki wypełnia oleju z otrębów ryżowych: źródło kwasów tłuszczowych Omega-3.

Autor tekstu: Oskar Berezowski

Źródło:

  1. Adv. Ther. 2006; 23(1):171-178.
  2. Springer Plus 2016; 5:1161.
  3. Probl. Hig. Epidemiol. 2016; 97(4):297-307.
  4. Eur. Cytokine Netw. 2001; 12(2):290-296.
  5. Molecules 2018; 23:2778.
  6. Int. J. Biol. Macromol. 2019; 145:985-997.
Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.