Powstaje firma Solgar. Wprowadza na rynek pierwszy na świecie naturalny preparat multiwitaminowy o wysokiej potencji w postaci tabletki.
Solgar wprowadza witaminy, minerały i zioła nie zawierające cukru, soli, skrobi. Rozpoczyna także eliminowanie sztucznych konserwantów, aromatów i barwników ze swoich produktów.
Opracowana została Formuła VM-75. Pierwszy na świecie preparat multiwitaminowy ze schelatowanymi aminokwasowo minerałami i nie zawierający żadnych sztucznych dodatków smakowych, barwiących czy konserwujących.
Solgar przedstawia kompletną linię aminokwasów egzogennych w wolnej postaci.
Solgar pierwszy na świecie wprowadza do swoich produktów naturalny beta karoten wraz z mieszaniną naturalnie występujących innych karotenoidów.
Wprowadzenie wieloskładnikowego preparatu VM-2000. Oprócz witamin i schelatowanych aminokwasowo minerałów zawiera zestaw aminokwasów, koncentraty ziół i błonnik.
Na rynku pojawia się kolejny przełomowy preparat Solgara Earth Source. Jest to preparat multiwitaminowo-minerałowy zawierający koncentraty warzyw, owoców, ziół, nienasyconych kwasów tłuszczowych i probiotyków.
Pierwsze na świecie kapsułki typu twardego wykonane całkowicie ze składników roślinnych. Solgar był również pierwszym wytwórcą tych przełomowych dwuczęściowych kapsułek odpowiednich dla wegan i wegetarian.
Zostaje uruchomiona strona www.solgar.com. Pierwsza w branży strona będąca źródłem naukowych informacji dotyczących składników odżywczych.
Pierwsze na świecie preparaty ziołowe zawierające aktywne standaryzowane składniki ziołowe o udokumentowanej naukowo skuteczności wraz ze świeżymi ziołami zawierającymi wszystkie naturalne składniki zioła występującego w naturze.
Do sprzedaży trafia Omnium – pierwszy na świecie preparat multiwitaminowo-minerałowy zawierający fito składniki odżywcze (polifenole roślinne).
Solgar wprowadza produkty z certyfikatem koszerności.
Wszystkie produkty Solgara zawierające soję posiadają certyfikat Non-GMO (nie modyfikowany genetycznie).
Solgar wprowadza pierwsze na świecie specjalne szczepy probiotyczne (katalogowane), które są mikrokapsułkowane i przez to odporne na działanie soków żołądkowych. Dzięki tej technologii preparaty te nie wymagają ponadto przechowywania w niskiej temperaturze.