Witamina D3 1000 IU do ssania
Na stanie
2 min
2019-06-21
Magnez jest jednym z najważniejszych składników naszej diety. Potrzebujemy go do sprawnego funkcjonowania organizmu. Choć jest w wielu produktach, to wciąż mogą u nas wystąpić jego niedostateczne ilości. Dlaczego?
Ponad 300 – w tylu reakcjach zachodzących w naszym organizmie udział bierze właśnie magnez. Biolodzy molekularni odkryli, że magnez wiąże się z 3751 białkami naszego organizmu.
Doskonałym jego źródłem jest na szczęście pożywienie. Łatwo można dostrzec, które produkty są w niego bogate. Kluczem jest na przykład chlorofil. To zielony barwnik roślinny, który bierze udział w przemianie energii słonecznej na biologiczną. W tym procesie ważny jest magnez. Sięgając więc po warzywa zielone wiemy, że zawierają one magnez. Nie tylko jednak kolor podpowiada nam, gdzie jest magnez. Bogate w ten pierwiastek są także: dynia, otręby pszenne, mak, kakao, sezam, słonecznik i wiele innych.
Skoro jednak tak łatwo dostarczyć organizmowi magnez, to dlaczego pojawiają się informacje o jego niewystarczających ilościach? W artykule „Magnez – król życia”, prof. dr hab. Alfreda Graczyk, kierownik Pracowni Biochemii i Spektroskopii w Instytucie Optoelektroniki Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie, podaje, że niedostateczne ilości magnezu w organizmie człowieka mogą pojawić się m.in. na skutek: szybkich kuracji odchudzających; przedłużających się sytuacji stresowych, przepracowania, złej atmosfery w domu lub w pracy; stosowania używek – alkoholu, kawy oraz tzw. używek energetyzujących.
To niestety nie koniec, bo należy wziąć także pod uwagę inne czynniki. Magnez w roślinach pochodzi choćby z ziemi, która intensywnie eksploatowana traci część minerałów. Stosowanie herbicydów i pestycydów także skutecznie obniża ilość magnezu w roślinach. Kwaśne deszcze dodatkowo obniżają poziom minerału w ziemi. Zebrane z pola rośliny na nasze stoły trafiają nazbyt często w mocno przetworzonej formie. Oczyszczona biała mąka, intensywnie pieczone, gotowane gotowe posiłki, są zubożone o wiele składników odżywczych – w tym magnez.
Można więc odnieść wrażenie, że sytuacja jest niewesoła, ale w tym miejscu mamy kilka pomysłów jak zapewnić swojemu organizmowi odpowiednie ilości magnezu.
Warto zacząć do konsultacji z lekarzem. Może on zlecić przeprowadzenie badania poziomu magnezu w erytrocytach. To miarodajny wskaźnik, lepszy od domowego sprawdzania drżenia rąk. Pozytywny wynik „testu ręki” wcale nie oznacza, że nasz organizm jest odpowiednio zaopatrzony w magnez.
Przeanalizujmy swoją dietę. Im mniej w niej jest przetworzonych produktów tym lepiej. Zielone warzywa, pestki, nieoczyszczona mąka, to ważne źródło. Tym bardziej, że pestki i nasiona zawierają często także witaminę B6, która jest ważna w procesach przyswajania magnezu przez organizm.
Wielu dietetyków zaleca przygotowywanie minimum jednego zielonego koktajlu dziennie osobom, które nie przepadają za dużymi porcjami sałatek.
Można także rozważyć uzupełnienie swojej diety o magnez pod postacią suplementów diety.
Suplement, jak sama nazwa wskazuje, ma uzupełniać naszą dietę. Nie zastępuje pełnowartościowego posiłku – może go wzbogacić. Potrzebujemy od 320 do 420 mg jonów magnezu dziennie (przeciętne osoby zdrowe). Przeanalizujmy uczciwie swoją dietę z ostatniego tygodnia i sprawdźmy, czy zawiera ona wystarczającą ilość składników bogatych w magnez. Należy także wziąć pod uwagę inne czynniki – wraz z wiekiem spada zdolność do przyswajania magnezu przez organizm. Ponadto, wzmożony wysiłek fizyczny i psychiczny może wpływać na większe zapotrzebowanie ważnego pierwiastka.
Jeśli zdecydujemy się na zakup preparatu z magnezem, należy zwrócić uwagę na porcję do spożycia w ciągu dnia i formę związku. Takie informacje powinny znajdować się na etykiecie, wraz z, na przykład, pochodzeniem głównego składnika (patenty). Istotna jest także forma. Chelat magnezu to połączenie magnezu z aminokwasami. Jest dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Wartościowe są także preparaty na bazie cytrynianu magnezu – jest on szybko wchłaniany nawet przy obniżonym wydzielaniu kwasu żołądkowego.
Autor tekstu: Oskar Berezowski
Magnesium deficiency. Causes and clinical implications.
The human „magnesome”: detecting magnesium binding sites on human proteins.
Na stanie
Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.
Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.