Czosnek na gardło

2019-06-21

Olejek wyciśnięty z ząbków czosnku to środek, który często jest równie skuteczny jak antybiotyk lub od niego skuteczniejszy. To nieoceniona pomoc w walce z infekcjami gardła i górnych dróg oddechowych.

Mieć olej w głowie, oznacza bycie mądrym, rozsądnym. Równie rozsądne jest posiadanie w domowej apteczce oleju czosnkowego. Dlaczego właśnie olej? Bo jest on znacznie potężniejszy od zwykłego czosnku. Dzieje się tak dlatego, że 1 mg czystego olejku czosnkowego uzyskuje się z 500 mg świeżego czosnku. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób szuka właśnie olejku czosnkowego, zwłaszcza zimą, gdy naokoło wszyscy kichają, kaszlą i zmagają się z gorączką.

Zionąć siarką jak smok

Czosnek jest bowiem skutecznym sposobem na walkę z przeziębieniem. Nie tylko skraca czas trwania  choroby, ale i łagodzi jej objawy. Co więcej: przyjmowany regularnie może również przyczynić się do zmniejszenia prawdopodobieństwa, że zarazimy się od kogoś katarem lub razem z resztą domowników cierpieć będziemy na ból gardła.
Olejek czosnkowy zawiera bowiem związki siarkowe (to one są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach). Właściwości antybiotyczne posiadają obecne w czosnku allicyna, garlicyna i skordyniny. Roślina jest także źródłem olejku eterycznego, glikozydów, flawonoidów, fitosteroli, pektyny, witamin (głównie C), witamin i mikroelementów (w tym selenu, który także skutecznie walczy z bakteriami i wirusami). Wszystko to składa się na znane już od wieków właściwości lecznicze pomocne właśnie przy przeziębieniach.

Groźne bakterie przegrywają z czosnkiem

Potwierdzeniem domowych mądrości są badania naukowe. Okazuje się z nich, że olejek eteryczny zawarty w czosnku działa hamująco w niskich stężeniach na drobnoustroje beztlenowe uczestniczące w zakażeniach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Według dr Anny Kędzi najbardziej wrażliwe na olejek czosnkowy są szczepy z rodzaju Bacteroides, Prevotella, Fusobacterium i Actinomyces.
Co kryje się za tymi nazwami? Nieprzyjemne pałeczki i nitki grasujące po naszym organizmie, wywołujące między innymi aspiracyjne zapalenie płuc, zapalenie dziąseł, gardła, migdałków, zatok, a nawet ropnia płuc i mózgu.

Wirusy giną w olejku czosnkowym

W innych badaniach porównywano z kolei właściwości przeciwbakteryjne czosnku z właściwościami powszechnie stosowanych antybiotyków (między innymi penicyliny, streptomycyny, chloramfenikolu, erytromycyny i tetracykliny). Potwierdziły one skuteczność czosnku, wykazując także jego skuteczność w hamowaniu rozwoju niektórych bakterii odpornych na jeden lub więcej antybiotyków.
Świeży czosnek, allicyna i inne związki siarkowe czosnku niszczą wirusowe zapalenia jamy ustnej i nieżytu nosa typu 2. Najsilniejsze działanie wirusobójcze mają produkty o najwyższym poziomie allicyny i innych tiosulfinianów.

Zdrowy bukiet z astrów i lilii

Skutecznym połączeniem jest olejek czosnkowy z olejem z krokosza barwierskiego. Razem tworzą nie tylko ciekawy bukiet barw i zapachów (czosnek to daleki krewny lilii, krokosz – astrów), ale i składników chroniących nasz organizm. Olej z nasion krokosza w ok. 75 procentach składa się z kwasów omega 6 i 3, a w ok. 15 proc. z omega 9. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, hamuje agregację płytek krwi, poprawia ich krążenie i rozszerza naczynia krwionośne. Uzupełnia więc działanie olejku czosnkowego, który ma zastosowanie w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia.

Autor tekstu: Oskar Berezowski

Anna Kędzia, Działanie olejku czosnkowego na bakterie beztlenowe wyodrębnione z jamy ustnej i górnych dróg oddechowych, Postępy Fitoterapii zeszyt 1Anna Kędzia, Olejek czosnkowy – skład chemiczny, działanie farmakologiczne i lecznicze, Postępy Fitoterapi 3/2009

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.