Witamina D3 1000 IU do ssania
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 69.99 zł.
Na stanie
2019-06-21
Ta sałatka jest jak szwajcarski scyzoryk: ma wiele zastosowań. Może być daniem głównym w gorące dni, kiedy nie mamy ochoty na nic ciężkiego. To także świetna przystawka. Można ja także podać z grilowaną rybą. Osoby, które unikają sodu, także będą zadowolone. Jest go w niej niewiele. Pełno w niej minerałów i witamin.
1/3 szklanki (40g) orzechów włoskich
2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek extra virgin
starta skórka z jednej pomarańczy
1/2 szklanki (120ml) soku pomarańczowego
2 łyżki (30ml) octu jabłkowego
1/2 łyżeczki (3 g) soli morskiej
1/4 łyżeczki (1g) czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki (0,5 g) gałki muszkatołowej
4 szklanki (800g) gotowanego brązowego ryżu basmati
1/2 szklanki (75g) suszonych żurawin
1 jabłko (Jonagold) pokrojone w ½ cm kawałki
3 łodygi selera naciowego pokrojone w ½ cm plasterki
5 lub 6 bladozielonych liści selera (posiekane)
4 gałązki pietruszki (posiekane)
Orzechy należy lekko opiec na patelni lub blasze (wystarczy 5-7 minut w 175 st. Celsjusza).
Oliwę, skórkę i sok z pomarańczy, ocet, sól, pieprz i gałkę muszkatołową łączymy razem w dużej misce.
Do sosu wrzucamy ugotowany ryż, orzechy i resztę składników. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!
1 porcja
dzienne zapotrzebowanie, dieta 2000 kalorii |
||
Kalorie | 235 | |
Kalorie z tłuszczów | 66 | 28 % |
Tłuszcze 8 | g | 12 % |
Tłuszcze nasycone | 1 g | 5 % |
Tłuszcze wielonienasycone | 3 g | |
Tłuszcze jednonienasycone | 3,3 g | |
Cholesterol | 0 mg | |
Sód | 138 mg | 8 % |
Potas | 262 mg | 7 % |
Wszystkie węglowodany | 40 g | 13 % |
Błonnik | 3,5 g | 14 % |
Cukry | 14 g | |
Białko | 4 g | 8 % |
Autor tekstu: Oskar Berezowski
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 69.99 zł.
Na stanie
Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.
Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.