Bromelaina krążąca w żyłach

2019-06-21

Bromelaina to dziś często poszukiwany środek głównie ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i regulujące trawienie. Ciekawe, że równie wiele badań wskazuje, że bromelaina może być ważnym składnikiem diety u ludzi dbających o swoje serce.

Według najnowszych badań naukowych bromelaina hamuje zlepianie się płytek krwi, chroniąc jednocześnie ściany tętnic. Ma szczególny wpływu na trombinę, co pomaga zredukować czynników krzepnięcia związanych z powstawaniem skrzepów. Ta sama właściwość może prowadzić do zmniejszenia istniejących skrzeplin.

Wyniki sugerują, że bromelaina może być stosować do leczenia ostrego zakrzepowego zapalenia żył. Poprzez obniżanie agregacji (sklejania się ) płytek krwi, ma działanie ochronne na układ krążenia.

Potwierdziły to między innymi badania w Instytucie Farmacji na uniwersytecie w Berlinie. Badania opublikowane w piśmie In Vivo w 1999 roku. wskazują, ze istnieje związek między bromelainą a receptorami trombiny (enzym osocza krwi niezbędny do przemiany fibrynogenu w fibrynę, a zatem do powstania skrzepu). Bromelaina wpływa bowiem na strukturę powierzchni komórek trombiny, w tym na cząsteczki adhezyjne.

Mniejsze ryzyko zawału dzięki bromelainie

Ciekawe badania można także  badania przeprowadzonych w Niemczech przez Hansa Niepera. Uważał on, że przyjmowanie magnezu, wraz z karnityną, selenem i bromelainą działa oczyszczająco na tętnice, hamując agregację płytek krwi i rozpuszczając skrzepy fibryny. Według Niepera u osób przyjmujących odpowiednie dawki magnezu, karnityny, bromelainy i selenu można było zaobserwować 90% niższą śmiertelność w stosunku do  do pacjentów z innych badań, którzy otrzymali tradycyjne leki.

Mocniejsze serce

Inne obserwacje w Niemczech prowadzone na osobach po pierwszym zawale serca przyjmujących regularnie potas, magnez i bromelainę po każdym posiłku wykazały, że ryzyko drugiego zawału zmniejszyło się o 95%. Według naukowców na taki wynik może mieć wpływ fakt, że magnez z potasem wzmacniają serce, natomiast bromelaina zapobiega tworzeniu się skrzepów oraz rozpuszcza fibrynę.

Wiele składników odżywczych pomaga w lepszym krążeniu krwi: resweratrol, kurkumina, DHA Tocotrienol E i pantetina. Ważne jest, aby przestrzegać odpowiedniej diety i wystrzegać się nadwagi  aby zmniejszyć ryzyko nieodpowiedniego krzepnięcia krwi.

Autor tekstu: Oskar Berezowski
 

Effect of oral bromelain on blood pressure and heart rate of hypertensive patients.Gutfreund AE, Taussig SJ, Morris AK. Hawaii Med J, 1978, 37(5): 143-146.  .

Fibrinolytic and antithrombotic action of bromelain may eliminate thrombosis in heart patients. Felton GE. . Med Hypotheses. 1980 Nov;6(11):1123-33.

Bromelain proteases reduce human platelet aggregation in vitro, adhesion to bovine endothelial cells and thrombus formation in rat vessels in vivo.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 2 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.