Bromelaina krążąca w żyłach

2019-06-21

Bromelaina to dziś często poszukiwany środek głównie ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i regulujące trawienie. Ciekawe, że równie wiele badań wskazuje, że bromelaina może być ważnym składnikiem diety u ludzi dbających o swoje serce.

Według najnowszych badań naukowych bromelaina hamuje zlepianie się płytek krwi, chroniąc jednocześnie ściany tętnic. Ma szczególny wpływu na trombinę, co pomaga zredukować czynników krzepnięcia związanych z powstawaniem skrzepów. Ta sama właściwość może prowadzić do zmniejszenia istniejących skrzeplin.

Wyniki sugerują, że bromelaina może być stosować do leczenia ostrego zakrzepowego zapalenia żył. Poprzez obniżanie agregacji (sklejania się ) płytek krwi, ma działanie ochronne na układ krążenia.

Potwierdziły to między innymi badania w Instytucie Farmacji na uniwersytecie w Berlinie. Badania opublikowane w piśmie In Vivo w 1999 roku. wskazują, ze istnieje związek między bromelainą a receptorami trombiny (enzym osocza krwi niezbędny do przemiany fibrynogenu w fibrynę, a zatem do powstania skrzepu). Bromelaina wpływa bowiem na strukturę powierzchni komórek trombiny, w tym na cząsteczki adhezyjne.

Mniejsze ryzyko zawału dzięki bromelainie

Ciekawe badania można także  badania przeprowadzonych w Niemczech przez Hansa Niepera. Uważał on, że przyjmowanie magnezu, wraz z karnityną, selenem i bromelainą działa oczyszczająco na tętnice, hamując agregację płytek krwi i rozpuszczając skrzepy fibryny. Według Niepera u osób przyjmujących odpowiednie dawki magnezu, karnityny, bromelainy i selenu można było zaobserwować 90% niższą śmiertelność w stosunku do  do pacjentów z innych badań, którzy otrzymali tradycyjne leki.

Mocniejsze serce

Inne obserwacje w Niemczech prowadzone na osobach po pierwszym zawale serca przyjmujących regularnie potas, magnez i bromelainę po każdym posiłku wykazały, że ryzyko drugiego zawału zmniejszyło się o 95%. Według naukowców na taki wynik może mieć wpływ fakt, że magnez z potasem wzmacniają serce, natomiast bromelaina zapobiega tworzeniu się skrzepów oraz rozpuszcza fibrynę.

Wiele składników odżywczych pomaga w lepszym krążeniu krwi: resweratrol, kurkumina, DHA Tocotrienol E i pantetina. Ważne jest, aby przestrzegać odpowiedniej diety i wystrzegać się nadwagi  aby zmniejszyć ryzyko nieodpowiedniego krzepnięcia krwi.

Autor tekstu: Oskar Berezowski

Effect of oral bromelain on blood pressure and heart rate of hypertensive patients.Gutfreund AE, Taussig SJ, Morris AK. Hawaii Med J, 1978, 37(5): 143-146.  .

Fibrinolytic and antithrombotic action of bromelain may eliminate thrombosis in heart patients. Felton GE. . Med Hypotheses. 1980 Nov;6(11):1123-33.

Bromelain proteases reduce human platelet aggregation in vitro, adhesion to bovine endothelial cells and thrombus formation in rat vessels in vivo.

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.