Glukozamina. Nowa nadzieja

2 min

2019-06-21

Badacze zastanawiają się cały czas, czy są jakieś metody powstrzymania zmniejszającej się wraz z wiekiem ilości chrząstki w stawach. Nadzieję dają badania nad glukozaminą.

Naukowcy z Uniwersytetu Karola w Pradze przeprowadzili wartościowy eksperyment trwający aż 3 lata, w którym uczestniczyło 212 osób. W tym czasie obserwowali zmiany zachodzące w stawach kolanowych osób, z których połowa otrzymywała 1500 mg glukozaminy (siarczan) dziennie, a druga połowa placebo – wyniki obu grup porównano ze sobą. U osób stosujących suplementację glukozaminą nie odnotowano ubytku chrząstki stawowej, natomiast takowy był widoczny u tych, którzy stosowali placebo. Według autorów badania dowodzi to, że glukozamina w dłuższym okresie opóźniała progresję ubytków chrząstki w stawie kolanowym.

Dlaczego glukozamina?

Glukozamina jest jednym z najpopularniejszych składników suplementów polecanych osobom dbającym o stawy. Nic dziwnego skoro, to właśnie glukozamina jest ważną częścią chrząstki. Bardziej dociekliwi czytelnicy zastanawiają się jednak jak ona działa.

Glukozamina to specyficzny aminokwas niezbędny do biosyntezy glikozylowanych białek i lipidów. Powyższe zdanie brzmi naprawdę groźnie. W istocie chodzi o to, że w naszym organizmie białka i tłuszcze mają różne formy. Jedną z nich jest połączenie tych cząsteczek z cukrami. Aby jednak tak się stało musi zajść pewien proces, który naukowcy nazwali glikozylacją. To wtedy dochodzi do połączenia węglowodanów z innymi związkami organicznymi.

Glukozamina jest więc ważna w tych złożonych przemianach. Między innymi dlatego

uznano ją za  istotny składnik składnikiem makrocząsteczek macierzy zewnątrzkomórkowej, takich jak glikozoaminoglikany, glikolipidy i glikoproteiny. Te przerażające nazwy kryją w sobie potrzebne nam związki występujące w dużych ilościach w chrząstce stawowej, krążku międzykręgowym i płynie maziowym.

Chrząstka z glukozaminą

Jesteśmy już więc bliżej powodów, dla których naukowcy zainteresowali się glukozaminą. Skoro znajduje się ona w krytycznych miejscach dla funkcjonowania stawów, to czy ich działanie może mieć związek właśnie z glukozaminą?

Ważnym zjawiskiem związanym ze stawami są ubytki chrząstki. Dziać się tak może z wielu powodów: od takich, na które mamy wpływ (otyłość, wyczynowe uprawianie sportu), po takie, które są od nas niezależne: wiek, płeć, rasa, geny, metabolizm w obrębie chrząstek. W dodatku ubytki mogą początkowo rozwijać się a my tego zupełnie nie odczuwamy. Jest to możliwe ze względu na specyficzną budowę tkanki chrzęstnej, pozbawionej receptorów nerwowych, naczyń krwionośnych czy limfatycznych. Być może nie jesteśmy jednak bezbronni wobec tych przemian, co pokazują badania naukowców z Uniwersytetu Karola w Pradze.

Glukozamina: jaka forma

Glukozamina nie występuje w zwykłej diecie. Składnik ten jest jednak dostępny w suplementach diety w różnych formach. Najczęściej produkuje się glukozaminę ze skorupiaków. Osoby uczulone na składniki owoców morza mogą jednak sięgnąć po glukozaminę pochodzenia roślinnego.

 

Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis: a 3-year, randomized, placebo-controlled, double-blind study.

 

The Biology of Osteoarthritis

Autor tekstu: Oskar Berezowski

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.