Strona główna • Wiedza • Zdrowie na talerzu • Zdrowe kakao

Sojowe kakao waniliowe

Kakao to idealny napój na mroźny zimowy, dzień. Rano dostarczy nam energii do pracy, po powrocie do domu - ogrzeje. Kochają je najmłodsi, doceniają dorośli. Jest proste w przygotowaniu, a dziś proponujemy pyszną wersję bez krowiego mleka. Coś dla smakoszy soi, wegan i osób nietolerujących skład­niów biał­kowych mleka (kaze­iny, lak­to­al­bu­miny, lak­to­glo­bu­liny) i cukru mlecz­nego (lak­tozy).

Całkowity czas: 10 minut
6 porcji

Składniki

1/2 szklanki (120 ml) wody
6 łyżek (75 g) cukru organicznego
1/2 szklanki (50 g) niesłodzonego kakao
szczypta soli
3 szklanki (720 ml) mleka sojowego
1/2 łyżeczki (3 ml) ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Wodę, cukier, kakao i sól podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając. Stopniowo doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj cukier, mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do tego płynu dolej napój sojowy i wanilię. Zamieszaj podgrzewając na małym ogniu. Podawać ciepłe.

Smacznego!

Wartości odżywcze

1 porcja

    dzienne zapotrzebowanie, dieta 2000 kalorii
Kalorie 126  
Kalorie z tłuszczów 26
Tłuszcze (wszystkie) 4 g 5%
Tłuszcze nasycone 0,8 g 4%
Tłuszcze wielonienasycone 1 g  
Tłuszcze jednonienasycone 0,7 g  
Cholesterol 0 g 0%
Sód 42 mg 2%
Potas 283 mg 8%
Wszystkie węglowodany 22 g 7%
Błonnik 4 g 16%
Cukry 13 g  
Białko 6 g 12%