Strona główna • Wiedza • Zdrowie na talerzu • Szybka zupa meksykańska

Szybka zupa meksykańska

Oskar Berezowski

Jeśli szukasz przepisu na prostą zupę, to mamy dla Ciebie coś spod stóp La Malinche. Meksykański wulkan inspiruje do przyrządzania szybkiego i energetycznego obiadu. Ma niewiele kalorii, cukrów i sporo białka oraz błonnika.

Całkowity czas: 25 minut
4 porcje

Składniki

2 kotlety schabowe bez kości pokrojone w kostkę
1/2 posiekanej cebuli
1-1,5 litra bulionu z kurczaka
Puszka meksykańskiego sosu pomidorowego
Puszka fasoli pinto
2 łyżeczki proszku chili

Przygotowanie

W głębokim rondlu, podsmażyć mięso z cebulą. Dodać pozostałe składniki i doprowadzić wszystko do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.

Wartości odżywcze

1 porcja

    dzienne zapotrzebowanie, dieta 2000 kalorii
Kalorie 187  
Kalorie z tłuszczów 26 14%
Tłuszcze (wszystkie) 3 g 4%
Tłuszcze nasycone 0,7 g  
Tłuszcze wielonienasycone 0,7 g  
Tłuszcze jednonienasycone 0,9 g  
Cholesterol 26 g 9%
Sód 1076 mg 45%
Potas 710 mg 20%
Wszystkie węglowodany 22 g 7%
Błonnik 5,6 g 22%
Cukry 1 g  
Białko 19 g 37%