Strona główna • Wiedza • Zdrowie na talerzu • Rozkoszne płatki

Rozkoszne płatki

Oskar Berezowski

Rozkosznie chrupiące i anielsko słodkie. Twoje dzieci pokochają dzięki nim płatki zbożowe, a Ty nie będziesz sobie wyobrażał smaczniejszego śniadania. Prażone z miodem mają dużo witaminy E i błonnika. Choć w ustach czujesz słodycz, to nie ma w nich rafinowanych cukrów.

Czas przygotowania: 35 minut.

4 1/2 szklanki (385 g) płatków owsianych 
1/4 szklanki (30 g) otrębów pszennych 
1/2 szklanki (60 g) kiełków pszenicy 
1/4 szklanki (30 g) orzechów lub nasion (np. słonecznika, sezamu) 
1/2 szklanki (120 ml) miodu 
1/4 szklanki soku jabłkowego 
1/2 szklanki (75 g) posiekanych suszonych owoców, mogą być morele, jabłka lub figi 
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego 
2 łyżeczki (4 g) cynamonu

Rozgrzej piekarnik (do 175 st. Celsjusza).
W dużym naczyniu wymieszaj suche produkty (kiełki, otręby, płatki, cynamon, orzechy i pestki).
W innym pojemniku połącz olej, sok i miód.
Wymieszaj suche produkty z płynnymi, tak, by dokładnie pokryły się słodką “glazurą”. Wszystko wyłóż na blachę i opiekaj przez 20 minut. W trakcie pieczenia można kilka razy wymieszać płatki, by równomiernie się uprażyły.
Odstawić do wystygnięcia. Dodać suszone owoce.
Można podawać z mlekiem, jogurtem lub udekorować nimi deser (lody).
Jeśli podczas prażenia nie będziemy mieszać płatków, otrzymamy kruche kawałki, które mogą być smaczną przekąską w ciągu dnia.

Wartości odżywcze

1 porcja

    dzienne zapotrzebowanie, dieta 2000 kalorii
Kalorie 462  
Kalorie z tłuszczów 99 21%
Tłuszcze 11 g 17%
Tłuszcze nasycone 1,5 g 7%
Tłuszcze wielonienasycone 4,8 g  
Tłuszcze jednonienasycone 3,9 g  
Cholesterol 0 g  
Sód 18 mg 1%
Potas 502 mg 14%
Węglowodany 79 g 26%
Błonnik 10,5 g 42%
Cukry 17 g  
Białko 16 g 31%