Strona główna • Wiedza • Zdrowie na talerzu • Ciemny ryż z żurawiną

Ciemny ryż z żurawiną

Oskar Berezowski

Ta sałatka jest jak szwajcarski scyzoryk: ma wiele zastosowań. Może być daniem głównym w gorące dni, kiedy nie mamy ochoty na nic ciężkiego. To także świetna przystawka. Można ja także podać z grilowaną rybą. Osoby, które unikają sodu, także będą zadowolone. Jest go w niej niewiele. Pełno w niej minerałów i witamin.

Czas przygotowania: 15 min.

1/3 szklanki (40g) orzechów włoskich 
2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek extra virgin 
starta skórka z jednej pomarańczy 
1/2 szklanki (120ml) soku pomarańczowego 
2 łyżki (30ml) octu jabłkowego
1/2 łyżeczki (3 g) soli morskiej 
1/4 łyżeczki (1g) czarnego pieprzu 
1/4 łyżeczki (0,5 g) gałki muszkatołowej 
4 szklanki (800g) gotowanego brązowego ryżu basmati 
1/2 szklanki (75g) suszonych żurawin 
1 jabłko (Jonagold) pokrojone w ½ cm kawałki 
3 łodygi selera naciowego pokrojone w ½ cm plasterki 
5 lub 6 bladozielonych liści selera (posiekane) 
4 gałązki pietruszki (posiekane)

Orzechy należy lekko opiec na patelni lub blasze (wystarczy 5-7 minut w 175 st. Celsjusza).
Oliwę, skórkę i sok z pomarańczy, ocet, sól, pieprz i gałkę muszkatołową łączymy razem w dużej misce.
Do sosu wrzucamy ugotowany ryż, orzechy i resztę składników. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!

Wartości odżywcze

1 porcja

    dzienne zapotrzebowanie, dieta 2000 kalorii
Kalorie 235  
Kalorie z tłuszczów 66 28%
Tłuszcze 8 g 12%
Tłuszcze nasycone 1 g 5%
Tłuszcze wielonienasycone 3 g  
Tłuszcze jednonienasycone 3,3 g  
Cholesterol 0 mg  
Sód 138 mg 8%
Potas 262 mg 7%
Wszystkie węglowodany 40 g 13%
Błonnik 3,5 g 14%
Cukry 14 g  
Białko 4 g 8%