Strona główna • Wiedza • Profilaktyka i leczenie • Oregano chroni gardło

Oregano chroni gardło

Oskar Berezowski

Jak sobie poradzić z piekącym gardłem? Gdy czujesz, że choroba zaczyna się do Ciebie dobierać - nie poddawaj się. Wystarczy kilka kropelek oleju z dzikiego oregano.

Bakterie, wirusy, drożdże. To one z naszego gardła potrafią uczynić płonącą żagiew skutecznie odbierającą nam chęć na cokolwiek. Trudno jeść, mówić, oddychać. Sięgamy po mocne leki - byle tylko uwolnić się od nieznośnego bólu. Bakterie, wirusy i drożdże... drżą jednak także przed pewnym niepozornym ziołem - lebiodką pospolitą.

Jak stosować?

Moc lebiodki jest jednak potężna. Zawiera substancje, które mogą pomóc w walce z wieloma przyczynami zapalenia gardła (karwakrol i tymol). Jeśli więc czujecie pieczenie, to może być znak zbliżającego się przeziębiebnia. Kilka (2-3) kropelek oregano pod język, może powstrzymać chorobę. Olejek ma jednak bardzo wyraźny smak, który nie każdy toleruje, dlatego wiele osób wybiera kapsułkę do połykania.
Innym sposobem jest płukanie gardła. Do szklanki należy wówczas wsypać łyżeczkę, bądź dwie, soli kuchennej i dodać kilka kropelek oleju z oregano, następnie zalać ciepłą wodą i płukać. Dobrze jest zacząć od mniejszej ilości olejku jeśli dopiero zaczynamy stosowanie oregano (ma intensywny smak) i stopniowo zwiększać ilość kropelek po pierwszej próbie.

Oregano na słodko

 Jeśli babcia polecała Ci kiedyś miód z oregano na przeziębienie lub ból gardła, to możesz jej za to podziękować. Już miód sam w sobie jest doskonałym lekarstwem na przeziębienia. Gdy dodać do niego kilka kropel olejku z oregano, efekt będzie jeszcze silniejszy. Przy infekcjach górnych dróg oddechowych eksperci polecają używanie następujących miodów:

  • tymiankowego,
  • macierzankowego,
  • szałwiowego,
  • wrzosowego,
  • nostrzykowego,
  • lawendowego,
  • koniczynowego,
  • akacjowego,
  • lipowego,
  • malinowego,
  • rzepakowego,
  • spadziowego.

Jakie oregano?

Czym kierować się szukając olejku z oregano? Powinien on być tłoczony na zimno i zawierać minimum 60 procent karwakrolu, który hamuje rozwój bakterii. Warto także zwrócić uwagę na to, czy do produkcji zostało wykorzystane oregano pospolite - jest ono bogatsze w olejki eteryczne od innych odmian tego zioła. Dzikie oregano rośnie także na ziemi bogatej w składniki odżywcze i nie tak skażonej biologicznie, jak zioła produkowane masowo. W kapsułkach esencja z zioła jest przeważnie mieszana z oliwą z oliwek. Istotne jest jednak to, by oliwa nie była substancją dominującą w składzie.

 

 

ŹRÓDŁA

E. Hołderna-Kędzia, "Leczenie miodem", Polski Związek Pszczelarski

Cass Ingram, “The Cure Is in the Cupboard: How to Use Oregano for Better Health”