Strona główna • Wiedza • Profilaktyka i leczenie • Odporniejsi dzięki zielonej herbacie

Odporniejsi dzięki zielonej herbacie

Oskar Berezowski

Zielona herbata może podnosić odporność organizmu. Według badań naukowców z Uniwersytetu Stanowego Oregonu polifenole zawarte w naparze zwiększają liczbę komórek należących do układu odpornościowego, odpowiedzialnych głównie za hamowanie odpowiedzi autoimmunologicznej - regulatorowych limfocytów T.

Do chorób autoimmunologicznych należą alergie, cukrzyca młodzieńcza i śmiertelnie groźna choroba choroba Lou Gehriga. W ogromnym uproszczeniu: układ immunologiczny atakuje wówczas organizm człowieka. Zadaniem niektórych komórek, w tym na przykład limfocytów T jest „wyłączanie” tego procesu.
Zespół pod kierownictwem profesor Emily Ho z Instytutu Linusa Paulinga Uniwersytetu Stanowego Oregonu rozpoczął badania EGCG (polifenol galusan epigallokatechiny), ponieważ jest to związek odpowiedzialny za większość korzystnych dla zdrowia właściwości zielonej herbaty działającej zarówno przeciwzapalnie, jak i przeciwnowotworowo. Wyniki badań przeprowadzonych na myszach wskazują, że EGCG zwiększa produkcję regulatorowych limfocytów T w śledzionie i węzłach chłonnych. 

Bezpieczna terapia

- To naturalny, pochodzenia roślinnego związek, który może wpływać na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego - tłumaczy Emily Ho z Instytutu Linusa Paulinga Uniwersytetu Stanowego Oregonu.
Nadzorujący badania naukowiec dodaje także, że są dostępne mocniejsze leki na rynku jednak ich działanie ma wiele skutków ubocznych. Zielona herbata może natomiast być pita lub przyjmowana w formie suplementów regularnie bez obawy o toksyczność.
- Wpływ EGCG można wykorzystać do generowania regulatorowych limfocytów T do celów terapeutycznych, a ma to niewątpliwie duże znaczenie w leczeniu chorób autoimmunologicznych - twierdzi Ho.

Źródła