cart 0

Brak produktów w koszyku.

Olej z siemienia lnianego 1250 mg

Nasza technologia zapewnia pełną sta­bilność i świeżość oleju.

124.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Siemię lniane jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, omega-6 i 0mega-9. Naturalne proporcje tych niezbędnych składników w oleju z siemienia lniane­go doceniano od wieków.

    Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z siemienia lnianego pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Wykazano, że zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi w diecie obniża poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.

    SOLGAR wytwarza olej z siemienia lnianego w procesie produkcyjnym bez do­stępu powietrza i światła. Technologia ta zapewnia i gwarantuje pełną sta­bilność i świeżość oleju (badania w niezależnym laboratorium potwierdzają wysoką jakość). Ponieważ olej z siemienia lnianego firmy Solgar nie jest mieszany z żadnymi dodatkami, zachowany został jego naturalny skład (wzajem­ne proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych i ich wysoka zawartość).

    Zaletą naszego preparatu jest również obecność innych naturalnie występujących w siemieniu lnianym kwasów tłuszczowych.

  • Składniki

    Składniki aktywne w zalecanej dziennej porcji do spożycia (2 kapsułki):

    Olej z siemienia lnianego (olej lniany) – 2500 mg

    w tym:

    Kwas alfa-linolenowy – 1125 mg

    Kwas linolowy – 275 mg

    Kwas oleinowy – 275 mg

    Kwas palmitynowy – 75 mg

    Kwas stearynowy – 50 mg

    Składniki:
    Olej z siemienia lnianego, żelatyna wołowa, substancja żelująca (glicerol roślinny (z oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowego)).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu lub obniżyć poziom cholesterolu;
    • Dla osób, które chcą wyrównać proporcję kwasów omega-3 do omega-6 w diecie.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Heksan jest rozpuszczalnikiem organicznym stosowanym w celu wydobycia jak największej ilości tłuszczu bezpośrednio z nasion lub z wytłoków powstałych po tłoczeniu oleju na zimno1.

    • Kwas alfa-linolenowy stanowi ok. 50% oleju lnianego2.

    • Efektywność przemiany kwasu alfa-linolenowego (ALA) w eikozapentaenowy (EPA) wynosi ok. 8-12%, a w dokozaheksaenowy (DHA) ok. 1%3.

    • W tradycyjnej diecie obserwuje się przewagę kwasów omega-6 nad kwasami omega-3. Prawidłowy stosunek n-6 do n-3 nie powinien być jednak większy niż 5:1, a idealnie byłoby gdyby wynosił nie więcej niż 2:1. W produkcie mamy do czynienia z 4-krotną ilościową przewagą kwasów tłuszczowych omega-3 nad kwasami omega-6, dzięki czemu stosunek n-6 do n-3 w diecie jest bardziej korzystny4.

    • Olej lniany jest jednym w olejów o najlepszym stosunku n-6 do n-35.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Wykazano, że zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi w diecie obniża poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.

    • Kwas linolowy (LA) i kwas alfa-linolenowy (ALA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi w przypadku spożywania 10 g LA i 2 g ALA dziennie.

  • Charakterystyka

    • Surowiec – siemię lniane, uprawiane bez użycia pestycydów i nawozów sztucznych – posiada certyfikat organizacji Quality Assurance International.
    • Olej lniany tłoczony na zimno, bez użycia heksanu1.
    • Olej lniany to najbogatsze roślinne źródło kwasu alfa-linolenowego (omega-3)2.
    • Kwas alfa-linolenowy jest prekursorem kwasu EPA i DHA3.
    • Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych, w tym kwasów omega-3.
    • Proporcje kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 w produkcie to 4:1:1. Korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-34,5.

  • Bibliografia

    1. Food Technol. Biotechnol. 2018; 56(3):366-372.
    2. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017.
    3. Am. J. Clin. Nutr. 2006; 84:44-53.
    4. Bromat. Chem. Toksykol. 2013; 1:20-26.
    5. Probl. Hig. Epidemiol. 2012; 93(4):871-875.